{content|string_get_meta_description}

Чи може жінка отримували аліменти на своє утримування та дитину?

Чи може жінка отримували аліменти на своє утримування та дитину?
До Консультаційного бюро для громадян Новоайдарського району, створеного ГО “Суспільна служба правової допомоги” звернулася мешканка Новоайдару, Олена, з питанням щодо отримання аліментів на сина у віці 2,5 років. Вона також запитала, чи може вона теж отримувати аліменти на себе, та пояснила що шлюб не розірвано, але батько дитини не допомагає.

Юрист організації Анастасія Авершина пояснила, що, на підставі ст.180 СК України, батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, а на підставі ст.181СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини присуджуються у частці від доходу батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків разом з яким проживає дитина.

Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду може бути також змінений за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.
Також юрист зазначила, що жінка теж має право отримувати аліменти до досягнення дитиною 3-х років. На підставі ст.84 СК України, дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка — батька дитини до досягнення дитиною трьох років.
Після консультації з юристом, зібравши певний перелік документів, які визначив юрист, жінка звернулася з заявою про стягнення аліментів на себе та дитину до суду. Суд виніс рішення в якому задовольнив позовні вимоги, та призначив аліменти на дитину в розмірі ¼ та на маму дитни 1/6 від доходу платника.
Таким чином Олена за допомогою юриста Консультаційного бюро для громадян Новоайдарського району захистила права дитини та свої на належне утримання збоку батька дитини.
Цей проєкт реалізується ГО «Суспільна Служба Правової Допомоги» за організаційної підтримки ГО «Взаємодія-Плюс» в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують тринадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС),

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Великої

Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

#UNRPP #ВзаємодіяПлюс

12:15
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...

Останні новини

Ефективне вирішення проблеми з помилками в документах через допомогу юристів ГО «Херсонський центр прав людини»
​До інформаційно-правового центру у смт. Білозерка ГО «Херсонський центр прав людини» звернулася пані Анастасія , яка мешкає в Білозерській територіальній громаді.
Юридична допомога у отриманні дострокової пенсії за віком
​До інформаційно-правового центру у смт. Білозерка ГО «Херсонський центр прав людини» звернулась пані Тетяна , яка мешкає в Білозерській територіальній громаді.
Перемога над тривогою: Історія Валентини та її шлях до відновлення через психологічну підтримку
Перемога над тривогою: Історія Валентини та її шлях до відновлення через психологічну підтримку
Зміцнення навичок фандрайзингу: члени ГО “Східна фортеця” опанували навички залучення фінансової підтримки
​Члени ГО “Східна фортеця” опановували навички фінансової підтримки під час тренінгу з фандрайзингу, який відбувся 22 березня.
Члени ГО "Східна фортеця" здобули цінний досвід на тренінгу зі стратегічного планування
18 березня члени громадської організації "Східна фортеця" на тренінгу зі стратегічного планування отримали необхідний досвід та знання для подальшого розвитку своєї організації.

Підготовлено ГО "Агенція демократичного розвитку Донбасу" в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансовою підтримкою Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida). Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida).