{content|string_get_meta_description}

Юридична допомога у отриманні дострокової пенсії за віком

Юридична допомога у отриманні дострокової пенсії за віком

До інформаційно-правового центру у смт. Білозерка ГО «Херсонський центр прав людини» звернулась пані Тетяна, яка мешкає в Білозерській територіальній громаді. У мирний час чоловік пані Тетяни мав стабільну роботу на підприємстві, але так сталося, що під час воєнного стану підприємство тимчасово не працює, з працівниками призупинені трудові відносини. Перебуваючи з початку на окупованій території тепер на території де ведуться активні бойові дії, постійні моральні стреси призвели до того, що чоловік почав хворіти. Фізичний стан суттєво погіршився, постійний підвищений тиск, проблеми з зором, що потягло за собою неможливість виконувати роботу за своєю спеціальністю.

«До призначення пенсії за віком залишилось півтори року, але що необхідно для цього ми не знали, за місцем роботи відповіді не знайшли. Знайомі порадили звернутись за консультацією до юриста громадської організації «Херсонський центр прав людини», — пані Тетяна.

Юристкою ГО «ХЦПЛ» пані Тетяні надано роз’яснення про право на дострокову пенсію за віком, якщо трудовий договір буде розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я, при наявності необхідного стажу роботи для призначення пенсії за віком. Трудовий договір має бути розірваний з дотриманням вимог положень Постанови Кабінету Міністрів від 27 грудня 2022 р. № 1449 «Про затвердження Порядку розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця (власника або уповноваженого ним органу, фізичної особи, яка використовує працю найманих працівників) у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я за наявності в нього права на призначення дострокової пенсії за віком». Також потрібно щоб невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров’я має бути підтверджена медичною довідкою.

Окрім цього пані Тетяні надана допомога в підготуванні звернення до роботодавця, щодо розгляду довідки закладу охорони здоров’я, яка містить інформацію про заключний висновок лікарсько-консультативної комісії щодо зміни місця роботи. Надано роз’яснення, що роботодавець зобов’язаний вжити заходів для переведення працівника за його згодою на іншу роботу тимчасово чи без обмеження строку за наявності відповідних вакансій або у разі відсутності відповідних вакансій скласти про це акт, а в разі відсутності вакансій, розглянути питання щодо звільнення відповідно до пункту 2 частини першої ст. 40 КЗпП України.

І як результат у березні 2024 року чоловіку пані Тетяни призначена дострокова пенсія за віком, адже це так важливо в такий нелегкий на сьогодні час мати стабільну матеріальну підтримку.

«Дякую за те, що, маємо можливість отримати професійну юридичну консультацію. Вдячна юристу за професійність, увагу до людей, за детальну консультацію та допомогу в підготуванні обґрунтованого звернення до роботодавця», — висловилась пані Тетяна.

11:19
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...

Останні новини

Ефективне вирішення проблеми з помилками в документах через допомогу юристів ГО «Херсонський центр прав людини»
​До інформаційно-правового центру у смт. Білозерка ГО «Херсонський центр прав людини» звернулася пані Анастасія , яка мешкає в Білозерській територіальній громаді.
Юридична допомога у отриманні дострокової пенсії за віком
​До інформаційно-правового центру у смт. Білозерка ГО «Херсонський центр прав людини» звернулась пані Тетяна , яка мешкає в Білозерській територіальній громаді.
Перемога над тривогою: Історія Валентини та її шлях до відновлення через психологічну підтримку
Перемога над тривогою: Історія Валентини та її шлях до відновлення через психологічну підтримку
Зміцнення навичок фандрайзингу: члени ГО “Східна фортеця” опанували навички залучення фінансової підтримки
​Члени ГО “Східна фортеця” опановували навички фінансової підтримки під час тренінгу з фандрайзингу, який відбувся 22 березня.
Члени ГО "Східна фортеця" здобули цінний досвід на тренінгу зі стратегічного планування
18 березня члени громадської організації "Східна фортеця" на тренінгу зі стратегічного планування отримали необхідний досвід та знання для подальшого розвитку своєї організації.

Підготовлено ГО "Агенція демократичного розвитку Донбасу" в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансовою підтримкою Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida). Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida).