{content|string_get_meta_description}

Представники засобів масової інформації та громадських організацій Курахово навчались використовувати систему ProZorro

Представники засобів масової інформації та громадських організацій Курахово навчались використовувати систему ProZorro

5 грудня 2019 року в м. Курахово за ініціативи ГО «Ліга жінок — виборців» в рамках проекту «Забезпечимо належне врядування в місцевих громадах через моніторинг закупівель за допомогою модулю аналітики PROZORRO в м. Красногорівка, м. Курахове, м. Мар’їнка, Донецької області» для представників засобів масової інформації та громадських організацій було організовано навчальний тренінг за темою: «Як користуватися аналітикою ProZorro».

Учасниками заходу стали представники місцевих засобів масової інформації та активна громадськість. Представниця ГО «Ліга жінок — виборців», Лілія Дуднік розкрила питання використання системи Прозоро, а саме: як громадянам за допомогою bi.prozorro.org.отримати інформацію про закупівлі, як влаштована електронна система публічних закупівель, як використовувати модуль аналітики bi.prozorro.org для аналізу та контролю за закупівлями і виявлення порушень.

Учасники також виконували практичні вправи, під час яких досліджували закупівлі, що були проведені через систему Прозорро органами місцевого самоврядування у вибраних громадах. При цьому вони намагались встановити чи дотримані норми законодавства про правила проведення відкритих закупівель при розміщенні електронної документації та звітів про проведені торги.

Учасниками тренінгу відмічені також і деякі труднощі при використанні bi.prozorro.org. У більшості учасників при самостійній роботі траплялись труднощі щодо правильного підбору фільтрів. То ж з тренеркою було напрацьовано певні «механізми» щодо здійснення вибірки даних, необхідних для аналізу та здійснення контролю. Також представники органів місцевого самоврядування, відповідальні за публічні закупівлі розповідали, що при їх роботі з системою було виявлено, що оголошена закупівля з’являється на наступний день після оголошення. Враховуючи той факт, що допорогові закупівлі можуть мати термін подачі пропозицій лише один день, необхідно було отримувати інформацію про оголошені закупівлі саме в день її оголошення. Вихід знайшли, підписавшись на розпорядників на одному з майданчиків Prozorro. Учасники зазначали, що було б бажаним, щоб у bi.prozorro.org було більш спрощене формування посилань, що дало б змогу краще орієнтуватися в системі.

«Ми переконані, що аналітика публічних закупівель може суттєво покращити ефективність використання бюджетних коштів для громад. Завдяки відкритим даним з’явилося дуже багато аналітичних інструментів, якими треба активно користуватися. Окрім bi.prozorro.org, існує портал E-data, платформа clarity-project та ресурс Міністерства юстиції України щодо пошуку відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch й інші. Ці ресурси слугують для підвищення прозорості бюджетних процесів в громадах і, вміючи працювати з ними, мешканці громад активно долучаються до формування бюджетів своїх громад, мають інструменти впливу на раціональне витрачання коштів бюджету, контролюють дотримання закону замовниками та своєчасно реагують на порушення» — розповідає керівниця організації Дарина Левчук.

Додатково. Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).
Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

12:36
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...

Останні новини

Зміцнення навичок фандрайзингу: члени ГО “Східна фортеця” опанували навички залучення фінансової підтримки
​Члени ГО “Східна фортеця” опановували навички фінансової підтримки під час тренінгу з фандрайзингу, який відбувся 22 березня.
Члени ГО "Східна фортеця" здобули цінний досвід на тренінгу зі стратегічного планування
18 березня члени громадської організації "Східна фортеця" на тренінгу зі стратегічного планування отримали необхідний досвід та знання для подальшого розвитку своєї організації.
Як жінки ВПО шукали шляхи розвитку своїх громад
Як жінки ВПО шукали шляхи розвитку своїх громад
Діалог жінки-ВПО та влада: розвиток через обговорення ключових питань
Діалог жінки-ВПО та влада: розвиток через обговорення ключових питань
Юрист інформаційно-правового центру допоміг з вирішенням фінансових труднощів
​До інформаційно-правового центру у смт. Білозерка ГО «Херсонський центр прав людини» на початку лютого 2024 року звернувся пан Андрій

Підготовлено ГО "Агенція демократичного розвитку Донбасу" в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансовою підтримкою Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida). Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida).