{content|string_get_meta_description}

Як боротися з наслідками окупації?

Як боротися з наслідками окупації?

До ГО «Правозахисний центр Ліга жінок-виборців» звернулась Лілія Пилипівна. Ця жінка одразу почала розповідати про те що їй наболіло. Вона жінка поважного віку, яка вже має правнуків, живе із онуком у хатинці за містом Дніпра, яку їй надала як переселенці для проживання місцева громада. Тяжко пережила окупацію свого рідного міста ще у 2014 році, вимушена була переселитися і знов у 2023 окупація та переселення.

Один син помер, а інший проживає довгий час із сім’єю за кордоном, допомагає як може час від часу. Переїжджати до сина не бажає, оскільки вважає що буде заважати сім’ї. Онук з яким проживає має не стабільний заробіток та періодично пиячить при цьому поводить себе агресивно. Розповідає, що познайомилась із сусідами, займається городом, по трохи підтримує затишок у домі. Ці справи її відволікають від думок про рідну домівку, суму від доброго життя в родині до початку війни, жаху, який почався у чотирнадцятому.

Вислухавши Лілію Пилипівну психолог побачила, що вона розгублена і не може зорієнтувати себе на подальші дії. У подальшій бесіди виявлені базові потреби, та що може їх задовільнити, коло осіб які можуть підтримати, поспілкуватись. Рекомендовано намагатися радіти деталям в житті, звертати увагу на ці деталі, зайняти себе новим ділом. Також допомагає запитати в себе: де я можу бути корисним?

На наступних зустрічах Лілія Пилипівна розповіла, що допомагає правнуку навчатися, оскільки він пішов в цьому році до першого класу, в’яже ляльок та із своєю подругою продає на місцевому базарі. Настрій став більш позитивним та стабільним, й пані Лілія навчилась менше часу думати про минулу ситуацію, яка вплинула на її життя.

Роботу гарячої лінії “Твій захист 24/7” забезпечують фахівці громадської організації «Правозахисний центр Ліга жінок-виборців» у співпраці з чеською гуманітарною організацією «Людина в біді» @PeopleInNeedUkraine та за фінансової підтримки Європейського Cоюзу.

12:33
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...

Останні новини

Ефективне вирішення проблеми з помилками в документах через допомогу юристів ГО «Херсонський центр прав людини»
​До інформаційно-правового центру у смт. Білозерка ГО «Херсонський центр прав людини» звернулася пані Анастасія , яка мешкає в Білозерській територіальній громаді.
Юридична допомога у отриманні дострокової пенсії за віком
​До інформаційно-правового центру у смт. Білозерка ГО «Херсонський центр прав людини» звернулась пані Тетяна , яка мешкає в Білозерській територіальній громаді.
Перемога над тривогою: Історія Валентини та її шлях до відновлення через психологічну підтримку
Перемога над тривогою: Історія Валентини та її шлях до відновлення через психологічну підтримку
Зміцнення навичок фандрайзингу: члени ГО “Східна фортеця” опанували навички залучення фінансової підтримки
​Члени ГО “Східна фортеця” опановували навички фінансової підтримки під час тренінгу з фандрайзингу, який відбувся 22 березня.
Члени ГО "Східна фортеця" здобули цінний досвід на тренінгу зі стратегічного планування
18 березня члени громадської організації "Східна фортеця" на тренінгу зі стратегічного планування отримали необхідний досвід та знання для подальшого розвитку своєї організації.

Підготовлено ГО "Агенція демократичного розвитку Донбасу" в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансовою підтримкою Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida). Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida).