{content|string_get_meta_description}

Реєстрація народження дітей – виклик для матері!

Реєстрація народження дітей – виклик для матері!

Під час виїзду юриста інформаційно-правового центру у смт. Білозерка ГО «Херсонський центр прав людини» до Музиківської територіальної громади, за консультацією звернулась пані Валентина яка проживає в одному із сіл громади. Історія пані Валентини не проста, вона мати двох дітей, яких народила вдома в скрутний час – це карантин в зв’язку з коронавірусом та окупація. До лікарні протягом вагітності як за першою так і за другою дитиною пані Валентина не зверталася, на обліку не перебувала, оскільки не було можливості та коштів на це.

При народженні першої дитини не звернулась до лікарні через далеке розташування пологового будинку та карантин в зв’язку з коронавірусом, боялась не встигнути доїхати і народити в машині швидкої допомоги. Майже зразу завагітніла другою дитиною, яку також народила вдома в грудні 2021 року, до лікарні також не зверталась, оскільки боялась, що сина можуть забрати до дитячого будинку. А далі окупація під час якої головне було вижити разом з дітьми тому і строки звернення за довідкою про народження дитини пропущені.

Вирішити цю проблему самотужки пані Валентина не могла, дізнавшись про приїзд юриста центру з наданням безкоштовної правової допомоги звернулась за роз’ясненням та за допомогою в вирішенні питання реєстрації дітей, отримані свідоцтва про народження.

Юристкою ГО «Херсонський центр прав людини» пані Валентині надано роз’яснення вимог статті 144 Сімейного кодексу України та порядку реєстрації народження дитини встановленого наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/5 «Про затвердження Правил державної реєстрації актів громадянського стану в Україні», якими передбачено що батьки зобов`язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану. Підставою для реєстрації народження дитини є медичне свідоцтво про народження, або медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу, якщо дитина народжена поза закладами охорони здоров`я. При відсутності підстав для державної реєстрації народження, державна реєстрація народження проводиться на підставі рішення суду про встановлення факту народження даною жінкою.

Якщо документи про народження дитини відсутні, то державна реєстрація її народження проводиться на підставі рішення суду про встановлення факту народження, Юристка центру підготувала для пані Валентини перелік необхідних підтверджень, документів для підтвердження факту народження дітей через суд. Спільно з спеціалістами територіальної громади зібрали необхідний пакет документів для підготування заяви до суду. Юристкою підготовлена та направлена заява до Херсонського міського суду про встановлення факту, що має юридичне значення. З нетерпінням чекали розгляду заяви в суді, час протягом якого розглядалась справа в суді для пані Валентини тягнувся вічність, адже вже так хотілось офіційно оформити документи про народження своїх дітей.

У жовтні 2023 р. суд ухвалив позитивне рішення, заяву про встановлення факту народження дитини задовольнили, як результат пані Валентина зможе провести реєстрацію народження дітей, офіційно поставити на облік до медичного закладу, отримувати допомогу на дітей.

Попереду ще багато справ, якими потрібно буде займатись пані Валентині після отримання свідоцтва про народження дітей, але це все офіційно, на підставі документів, які необхідні при звернені в державні установи, адже отримання допомоги на дітей як одинокій матері, передбачає в першу чергу надання свідоцтва про народження дітей. 

21:02
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...

Останні новини

Ефективне вирішення проблеми з помилками в документах через допомогу юристів ГО «Херсонський центр прав людини»
​До інформаційно-правового центру у смт. Білозерка ГО «Херсонський центр прав людини» звернулася пані Анастасія , яка мешкає в Білозерській територіальній громаді.
Юридична допомога у отриманні дострокової пенсії за віком
​До інформаційно-правового центру у смт. Білозерка ГО «Херсонський центр прав людини» звернулась пані Тетяна , яка мешкає в Білозерській територіальній громаді.
Перемога над тривогою: Історія Валентини та її шлях до відновлення через психологічну підтримку
Перемога над тривогою: Історія Валентини та її шлях до відновлення через психологічну підтримку
Зміцнення навичок фандрайзингу: члени ГО “Східна фортеця” опанували навички залучення фінансової підтримки
​Члени ГО “Східна фортеця” опановували навички фінансової підтримки під час тренінгу з фандрайзингу, який відбувся 22 березня.
Члени ГО "Східна фортеця" здобули цінний досвід на тренінгу зі стратегічного планування
18 березня члени громадської організації "Східна фортеця" на тренінгу зі стратегічного планування отримали необхідний досвід та знання для подальшого розвитку своєї організації.

Підготовлено ГО "Агенція демократичного розвитку Донбасу" в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансовою підтримкою Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida). Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida).