{content|string_get_meta_description}

Представники громадських організацій та засобів масової інформації Маріуполя навчались використовувати систему ProZorro

Представники громадських організацій та засобів масової інформації Маріуполя навчались використовувати систему ProZorro

23 лютого в Освітньому хабі м. Маріуполя за ініціативи ГО «Ліга жінок — виборців» в рамках проекту «Забезпечимо належне врядування в місцевих громадах через моніторинг закупівель за допомогою модулю аналітики PROZORRO в м. Красногорівка, м. Курахове, м. Мар’їнка, Донецької області» для представників засобів масової інформації та громадських організацій було організовано навчальний тренінг за темою: «Як користуватися аналітикою ProZorro».

Учасниками заходу стали представники місцевих засобів масової інформації та активна громадськість.

Захід провели тренери-юристи: Тетяна Вейдер – PhD, адвокатка ( господарське право), бізнес-тренер та Магдаліц Олександр — радник ДП «Донецький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою».

В ході тренінгу біли розглянуті теоретичні питання з побудови електронної система публічних закупівель, аналіз закупівель і основні типи порушень, процедура та наслідки подачі скарг, модуль аналітики bi.prozorro.org .

Тренери-юристи розповіли про законодавчу базу та нормативні акти що вже діють та плануються з квітня 2020 року, привели приклади судової практики, фейкових повідомлень в ЗМІ.

Значну частину тренінгу приділили практичним вправам в групах. Група учасників, яка тільки знайомиться із застосування публічних закупівель – пройшла шлях реєстрації кабінету, визначення стейкхолдерів, проведення аналізу потенційних партнерів, ознайомилися з порядком здійснення допорогових закупівель. Друга група – більш досвідчених закупівельників – аналізувала конкретні кейси та постачальників на платформі https://zakupki.prom.ua/.

Наприкінці тренінгу учасниками було напрацьовано певні «механізми» щодо перевірки, аналізу контрагентів, здійснення вибірки даних, необхідних для аналізу та здійснення контролю. Особливу увагу учасники приділили проблемі визначення афілійованих осіб у держзакупівлях. Були зроблені практичні вправи та прокоментовані законодавчі механізми з пошуку відомостей, які призвели до більшого розуміння проблематики.

Для виправлення відсутності фахових знань, учасники тренінгу запропонували запровадження професійної освіти в сфері закупівель або проведення серії різнорівньових тренінгів.

«Ми переконані, що аналітика публічних закупівель може суттєво покращити ефективність використання бюджетних коштів для громад. Завдяки відкритим даним з’явилося дуже багато аналітичних інструментів, якими треба активно користуватися. Окрімbi.prozorro.org, існує портал E-data, платформаclarity-projectта ресурс Міністерства юстиції України щодо пошуку відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формуваньhttps://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch й інші. Ці ресурси слугують для підвищення прозорості бюджетних процесів в громадах і, вміючи працювати з ними, мешканці громад активно долучаються до формування бюджетів своїх громад, мають інструменти впливу на раціональне витрачання коштів бюджету, контролюють дотримання закону замовниками та своєчасно на них реагують» — розповідає керівниця організації Дарина Левчук.

Публікація здійснена в рамках проекту «Забезпечимо належне врядування в місцевих громадах через моніторинг закупівель за допомогою модулю аналітики PROZORRO в м. Красногорівка, м. Курахове, м. Мар’їнка, Донецької області»при підтримці Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансовою підтримкою Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida). #Майстерня_Доброго_врядування #UNDP_Ukraine#UNRPP#Sida#SDC

00:27
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...

Останні новини

Ефективне вирішення проблеми з помилками в документах через допомогу юристів ГО «Херсонський центр прав людини»
​До інформаційно-правового центру у смт. Білозерка ГО «Херсонський центр прав людини» звернулася пані Анастасія , яка мешкає в Білозерській територіальній громаді.
Юридична допомога у отриманні дострокової пенсії за віком
​До інформаційно-правового центру у смт. Білозерка ГО «Херсонський центр прав людини» звернулась пані Тетяна , яка мешкає в Білозерській територіальній громаді.
Перемога над тривогою: Історія Валентини та її шлях до відновлення через психологічну підтримку
Перемога над тривогою: Історія Валентини та її шлях до відновлення через психологічну підтримку
Зміцнення навичок фандрайзингу: члени ГО “Східна фортеця” опанували навички залучення фінансової підтримки
​Члени ГО “Східна фортеця” опановували навички фінансової підтримки під час тренінгу з фандрайзингу, який відбувся 22 березня.
Члени ГО "Східна фортеця" здобули цінний досвід на тренінгу зі стратегічного планування
18 березня члени громадської організації "Східна фортеця" на тренінгу зі стратегічного планування отримали необхідний досвід та знання для подальшого розвитку своєї організації.

Підготовлено ГО "Агенція демократичного розвитку Донбасу" в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансовою підтримкою Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida). Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida).