{content|string_get_meta_description}

Регулювання правових аспектів затримки спадкування майна через умови воєнних дій

Регулювання правових аспектів затримки спадкування майна через умови воєнних дій

До консультаційного центру “Допомога поруч” громадської організації “Агенція демократичного розвитку Донбасу” звернулась Людмила, яка під час окупації в травні 2022 року поховала матір, але свідоцтво про смерть у зв’язку з постійними обстрілами громади змогла отримати лише в квітні 2023 року.

Постійні обстріли села під час окупації, а в результаті руйнування будинків. Людмила не має можливості оформити допомогу на відновлення пошкодженого майна, яке належало її матері, без підтвердження права власності. Після смерті матері залишилась спадщина, яку необхідно було оформити, але всі законодавчо встановлені строки спливли. Навіть після звільнення громади від окупантів, враховуючи те, що громада перебуває в зоні активних бойових дій, юридичні консультації не працюють.

Право власності на спадкове майно потребує упорядкування документів на право власності у відповідність, самотужки вирішити питання без юридичної допомоги неможливо, адже необхідно підготувати позовну заяву.

До юриста ГО Людмила звернулась за допомогою у вирішенні питання визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. Юристом центру надано роз’яснення вимог статей 1270 та 1272 Цивільного кодексу України щодо встановлених строків для прийняття спадщини, який починається з часу відкриття спадщини та можливості, у разі пропуску строку отримати додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини за рішенням суду. Окрім того Людмила отримала перелік документів необхідних при підготовці позову до суду та долучення їх до позовної заяви.

Юрист допоміг підготувати позовну заяву та направити на розгляд до міського суду. У кінці січня 2024 року суд виніс рішення про задоволення заявленого позову та визначив додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті матері.

І як результат рішення набрало законної сили, Людмила має можливість звернутись до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини та в подальшому оформити документи про право власності на спадкове майно.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу та Німецького фонду Маршалла Сполучених Штатів Америки. Її зміст є виключною відповідальністю громадської організації “Агенція демократичного розвитку Донбасу” і не обов’язково відображає позицію Німецького фонду Маршалла.

19:49
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...

Останні новини

Ефективне вирішення проблеми з помилками в документах через допомогу юристів ГО «Херсонський центр прав людини»
​До інформаційно-правового центру у смт. Білозерка ГО «Херсонський центр прав людини» звернулася пані Анастасія , яка мешкає в Білозерській територіальній громаді.
Юридична допомога у отриманні дострокової пенсії за віком
​До інформаційно-правового центру у смт. Білозерка ГО «Херсонський центр прав людини» звернулась пані Тетяна , яка мешкає в Білозерській територіальній громаді.
Перемога над тривогою: Історія Валентини та її шлях до відновлення через психологічну підтримку
Перемога над тривогою: Історія Валентини та її шлях до відновлення через психологічну підтримку
Зміцнення навичок фандрайзингу: члени ГО “Східна фортеця” опанували навички залучення фінансової підтримки
​Члени ГО “Східна фортеця” опановували навички фінансової підтримки під час тренінгу з фандрайзингу, який відбувся 22 березня.
Члени ГО "Східна фортеця" здобули цінний досвід на тренінгу зі стратегічного планування
18 березня члени громадської організації "Східна фортеця" на тренінгу зі стратегічного планування отримали необхідний досвід та знання для подальшого розвитку своєї організації.

Підготовлено ГО "Агенція демократичного розвитку Донбасу" в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансовою підтримкою Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida). Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida).