{content|string_get_meta_description}

На Донеччині гірники чотири місяці не отримують зарплату

На Донеччині гірники чотири місяці не отримують зарплату

Працівникам шахти «Нова», що у Торецьку, заборгували три з половиною мільйони гривень.

Вугілля там не видобувають, лише відкачують воду, аби не затопило шахту “Центральну”. За словами голови профспілки гірників Василя Щербаня, якщо люди не вийдуть на роботу, затоплення шахти станеться за 10 годин.
20 тисяч гривень заборгували Ігореві Максименку, він працює електрослюсарем водовідливу, щодня спускається під землю. «Я не пенсіонер, я не регресник. Як жити? Ціни тут ростуть, я не знаю», — розповів чоловік.
З введенням карантину додалися витрати й на маски. Економістка Людмила Денисенко шиє їх сама, бо немає грошей купити: «Аби прийшла людина на зміну 12 годин, поверхневий працівник повинен, згідно з нормою, мати чотири маски. Маска коштує 15 гривень, помножити на чотири — 60, плюс 15 гривень на дорогу, виходить 75 гривень. Ми ще й платимо, аби ходити на роботу».
Понад 120 працівників не отримують зарплату з січня цього року. За словами голови Торецької профспілки гірників Василя Щербаня, це через зміну розпорядника коштів: «У п’ятницю я розмовляв з Шубіним Віталієм, виконуючим обов’язки міністра енергетики. Він відповів: „Ми знаємо, проблема є“. У зв’язку з тим, що змінився один міністр фінансів, зараз другий міністр фінансів, зараз виправляємо ті помилки за паспортом, і на найближчому, нібито, засіданні Кабінету міністрів, це питання буде розглядатися».
Невиплата зарплатної плати порушує права гірників, каже представник омбудсмена на Донеччині та Луганщині Павло Лисянський: “Щоб там не змінювалося, люди повинні отримувати заробітну плату. Якщо підприємство не може вчасно виплачувати зарплатню, є порядок вивільнення людей. У цьому порядку передбачено, що працівнику виплачується вихідна допомога та інші соціальні гарантії. Ось так не виплачувати людям зарплату, то є грубим порушенням".
Павло Лисянський порадив кожному працівнику шахти індивідуально звернутися до офісу Уповноваженого з прав людини.

За матеріалами MustPost.today
Посилання на публіуацію: https://www.mustpost.today/na-donechchyni-girnyky-...
11:23
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...

Останні новини

Ефективне вирішення проблеми з помилками в документах через допомогу юристів ГО «Херсонський центр прав людини»
​До інформаційно-правового центру у смт. Білозерка ГО «Херсонський центр прав людини» звернулася пані Анастасія , яка мешкає в Білозерській територіальній громаді.
Юридична допомога у отриманні дострокової пенсії за віком
​До інформаційно-правового центру у смт. Білозерка ГО «Херсонський центр прав людини» звернулась пані Тетяна , яка мешкає в Білозерській територіальній громаді.
Перемога над тривогою: Історія Валентини та її шлях до відновлення через психологічну підтримку
Перемога над тривогою: Історія Валентини та її шлях до відновлення через психологічну підтримку
Зміцнення навичок фандрайзингу: члени ГО “Східна фортеця” опанували навички залучення фінансової підтримки
​Члени ГО “Східна фортеця” опановували навички фінансової підтримки під час тренінгу з фандрайзингу, який відбувся 22 березня.
Члени ГО "Східна фортеця" здобули цінний досвід на тренінгу зі стратегічного планування
18 березня члени громадської організації "Східна фортеця" на тренінгу зі стратегічного планування отримали необхідний досвід та знання для подальшого розвитку своєї організації.

Підготовлено ГО "Агенція демократичного розвитку Донбасу" в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансовою підтримкою Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida). Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida).