{content|string_get_meta_description}

Матір 7 дітей не має грошей на їжу під час карантину

Матір 7 дітей не має грошей на їжу під час карантину

Одинока матір із сімома дітьми в карантин ледь не голодує. Маріупольська родина просто виживає на 2 тисячі гривень на місяць.

Жінку позбавили матеріальної допомоги з малозабезпеченості через те, що банк пробачив їй кредит. З початку року жінка чекає на судовий розгляд, за яким їй погрожує ще й повернення державі 24 тисяч гривень вже отриманої раніше допомоги. “Така ситуація, що більше чекати немає сил і так вже 4 місяці чекаю, куди не піду — вони все розмахують руками”, – поділилася одинока матір Кристина Бек, у якої від хвилювання пропадає голос.
В жінки семеро дітей. Найменшому 1,5 роки, старшому сімнадцять. Протягом чотирьох місяців сім’я виживає на дві тисячі гривень. Бо допомогу, як малозабезпеченій, в Кристини відібрали. Все сталося через те, що вона у 2013 році купувала у кредит планшет. Сплатити змоги не було, а за стільки років разом із процентами борг виріс в суму понад 8 тисяч гривень. Банк його простив, щоправда, в податковій службі врахували це як прибуток. А в жінки не тільки скасували допомогу, але ще й виставляють борг у розмірі понад 24 тисячі гривень — кошти, які вона раніше вже отримала від держави.
“Ми зараз звернулися до суду, тобто оскільки це державний бюджет, ми зобов’язані своєчасно стягувати цю заборгованість”, – зазначив Андрій Ремпель, директор Департаменту соціального захисту, куди звернулася Кристина, – Ми їй зараз дали продуктові набори, щоб у неї діти не голодували, тобто ми її дітей годуємо зараз міським бюджетом. І дали їй там побутову хімію, забезпечили її. І в разі, якщо у неї там дійсно важке матеріальне становище, вона може в районну адміністрацію звернутися і отримати матеріальну допомогу ще грошима міського бюджету”. Борошно, соняшникова олія, каші, макарони не дадуть вмерти з голоду, але й користі для дитячого організму в них небагато.За комунальні послуги теж треба сплачувати. Наразі платіжки приходять на суму 3,5 тисячі гривень. Тож родині потрібні не тільки харчі, а й гроші, щоб сплачувати по рахунках. Взимку, коли жінка лишилася прибутку, вирішила піти на крайні заходи. “Був у мене величезний телевізор, я купувала. Холодильник дуже хороший у мене був, був комп’ютер у дітей. І довелося продати, залишити дітей без комп’ютера, без телевізора. Продукти нам тепер зберігати ніде. Готуємо тільки на раз”, – поділилася Кристина.
В родині залишився один телефон, діти граються та дивляться мультфільми по черзі. Школярі, які наразі на дистанційному навчанні також не можуть повноцінно отримувати знання, бо знаходяться в різних класах та не можуть одночасно дивитися уроки та отримувати завдання. А два дні тому, ще й відключили інтернет за несплату. Це повністю лишило дітей без навчання. Старший син Олександр вчиться в ліцеї на машиніста крану, допомагає матері по дому та грошима. Розповідає, що декілька разів для родини збирали кошти навіть одногрупники: “Виживаємо ми не знаємо як. Допомагають друзі, знайомі, вчителі на те і живемо. Стипендію отримую, теж купуємо продукти на всі гроші. Я працював на будівництві, але зараз карантин, всі закрили. Немає нічого зараз”.
Кристина каже, що вчителька Сашка звернулася до військових, які також привозили продукти. Обіцяли супроводжувати до травня, але через карантин більше приїхати не змогли. Постійно до родини приходять та допомагають соцпрацівники.
Ксенія Селівьорстова, заступниця директора Лівобережного районного центру соц. служб для сім’ї, дітей та молоді: “Мама дуже відповідально ставиться до виховання своїх дітей, дуже хвалять старшого хлопчика її в училищі. Дуже хороша відповідальна мама. Ніяких нарікань так би мовити, зауважень з приводу виховання або не виконані батьківських обов’язків нами не було помічено”. У соціальному центрі нам розповіли, що завжди ставлять в приклад Кристину, попри кількість дітей, вони завжди охайні та добре вчаться. Коли жінка зіткнулася з проблемою, одразу почали з’ясовувати як їй допомогти і розібратися в бюрократичних тонкощах, адже Кристина не грамотна. Тепер потрібно зібрати потрібні довідки для того, щоб держава виділила безоплатну правову допомогу. Можливо це допоможе жінці минути непід’ємної суми, яку їй виставили у заборгованість. Втім для цього доведеться спочатку зібрати купу довідок.
Вікторія Побережна, головна спеціалістка відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги: “Це з податкової, довідка про дохід, це з пенсійного фонду форми ОК 5 довідка, це довідка з Управління соціального захисту населення про отримання соціальної допомоги і це, якщо особа не працює, якщо вона стоїть на обліку в центрі зайнятості, то довідку з центру зайнятості, чи стоїть на обліку чи ні.”
І тільки після цього Кристині призначать адвоката, який буде захищати її права. Дата судового засідання ще не назначена, справу досі розглядають.
За матеріалами MustPost.today
11:37
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...

Останні новини

Ефективне вирішення проблеми з помилками в документах через допомогу юристів ГО «Херсонський центр прав людини»
​До інформаційно-правового центру у смт. Білозерка ГО «Херсонський центр прав людини» звернулася пані Анастасія , яка мешкає в Білозерській територіальній громаді.
Юридична допомога у отриманні дострокової пенсії за віком
​До інформаційно-правового центру у смт. Білозерка ГО «Херсонський центр прав людини» звернулась пані Тетяна , яка мешкає в Білозерській територіальній громаді.
Перемога над тривогою: Історія Валентини та її шлях до відновлення через психологічну підтримку
Перемога над тривогою: Історія Валентини та її шлях до відновлення через психологічну підтримку
Зміцнення навичок фандрайзингу: члени ГО “Східна фортеця” опанували навички залучення фінансової підтримки
​Члени ГО “Східна фортеця” опановували навички фінансової підтримки під час тренінгу з фандрайзингу, який відбувся 22 березня.
Члени ГО "Східна фортеця" здобули цінний досвід на тренінгу зі стратегічного планування
18 березня члени громадської організації "Східна фортеця" на тренінгу зі стратегічного планування отримали необхідний досвід та знання для подальшого розвитку своєї організації.

Підготовлено ГО "Агенція демократичного розвитку Донбасу" в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансовою підтримкою Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida). Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida).